Trebuia să scriu despre asta pt că sunt câteva impresii vii şi proaspete în mintea mea acum. De curând fusei la o nuntă. Nu vă lăsaţi induşi în eroare de perfectul simplu pt că nunta a fost în Ardeal.
Eu nu am fost învăţat de mic copil să merg pe la nunţi, şi le mulţumesc pt asta părinţilor mei. Tocmai de aceea am şi simţit pe propria-mi piele repercusiunile negative ale acestei bănci ţigăneşti la propria-mi nuntă când m-am bazat dor pe rude foarte apropiate şi pe prietenii deosebite. Oricum după ce m-am însurat a trebuit să le întorc la mulţi "favorul" cinstindu-i şi eu în funcţie de cursul euro, denominare şi alţi factori economici.
În fine. pt mine, mulţi din cei care merg pe la nunţi şi petrec de mama focului, poartă eticheta de ţăran, ţăran cu sensul peiorativ, ţăran cu apucături de ţărănoi împuţit. Vedeţi, la nuntă se bea bine, iar alcoolul are "darul" de a da pe faţă caracterul omului, dar în mod special apucăturile urâte şi tot ceea ce este mai urât. Sunt sigur că aţi văzut, dacă aţi fost pe la nunţile noastre, dobitoci ameţiţi care făceau pe deştepţii, dădeau sfaturi, polemizau pe teme de căcat sau doreau să arate ce tari sunt ei, deoarece mândria e strâns legată de toate căcaturile astea.
bun. Altă chestie: ţăranii sunt topiţi după joc. Joacă până curge săul de pe ei. Aici în Ardeal mai vezi câte o învârtită cu 2 femei şi un bărbat; e un fel de menage a trois; sau când vine unul şi o ia pe nevasta lu altu la joc: se uită unul la celălalt, bagă unul dintre ei o glumă tâmpită şi merge pe ring cu femeia lu ăstalalt care rămâne la masă la o beută sau cu ochii în soare. Mi se pare ca un fel de: "hai că îţi iau un pic nevasta să ţi-o fut şi după aia ţi-i aduc înapoi". Dealfel pe la nunţi mai au loc tot felul de flirturi, ispite şi băgări de mână. Pentru mine dansul, în special blues-ul e un fel de preludiu cu conotaţi sexuale. La ţărani e jocul. Eu văd dansul fie din perspectiva privitorului fie a celui ce dansează, dar numai cu partenera legală ca să spun aşa. Există şi câteva excepţii fără îndoială, când nu se poate pune problema unor conotaţii sexuale, dar în rest mie dansul, respectiv jocul mi se pare doar un bun motiv de a o pipăi pe ea respectiv pe el. Desigur nu am pretenţia să fie nimeni de acord cu mine; e doar părearea mea, pentru mine întemeiată, pentru ţărani sigur,nu.
o altă chestiune. La nuntă muzica trebuie să fie tare; şi atunci când oamenii sunt pe ringul de dans dar şi când stau să-şi leobărească ciorba care vibrează în farfurie. Muzica trebuie să fie tare pentru că ţăranii nu au între ei decât discuţii tâmpite şi fără sens, de genul: uite la aia cum e îmbrăcată, uite că a venit şi ăla, cât dai la cinste, ce urâtă e mireasa, ăla se uită după aia şi aşa mai departe. Ţăranii nu pot să poarte o discuţie inteligentă la masă.
Poate mai erau şi altele de spus, dar altă dată. Pentru mie nunta nu este decât o bancă ţigănească, o orgie de care mulţi au mare nevoie, un prilej de profit pentru anumite categorii sociale (popi, muzicanţi, fotografi, ăla care filmează, ospătari, patron restaurant, etc) şi un mare chin de multe ori pentri cei doi miri, stresaţi ca niciodată. Dar asta e! Suntem un popor de ţărani, înrobiţi unor tradiţii dobitoceşti cărora de mult le-am pierdut sensul şi le respectăm din inerţie.
Nunta la români
Publicat de
Michailos
luni, 29 septembrie 2008
la
12:15
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Da, chiar asa e. Nunta a devenit de mult timp o afacere, o banca tiganeasca. Nici eu nu ma impac prea bine cu ideea asta, dar eu sunt o idealista irecuperabila. Din pacate, toate persoanele pe care le intreb despre practica asta spun ca ”asa e normal, asa se face, ca altfel nu ai cum sa te descurci”. Poate ca sunt demodata, dar eu prefer o nunta cu putini invitati (doar persoane apropiate), nicidecum sa fie facuta pentru bani,la care sa te simti bine, nu sa fii nevoit sa joci un teatru penibil si sa inghiti tot felul de comportamente triviale de la persoane pe care nici nu le cunosti decat din auzite. In felul asta, eu una m-as simti o straina la propria-mi nunta.
Nunta, această manifestare de conformism social, nu mai e demult o chestie de care să ajungi să te bucuri pe deplin, alături de cea sau cel alături de care îţi vei petrece restul vieţii sau de cei dragi ai familiei tale. Dimpotrivă, o alergătură nebună înainte de nuntă, un stres continuu să-i mulţumeşti pe toţi în timpul nunţii şi o dezamăgire totală după nuntă, când "cadourile" nu acoperă nici măcar investiţia. Ca să fim în rând cu lumea, facem tot ce ne spun alţii că ar trebui; când, de fapt, corect ar fi să facem ce simţim şi ce credem noi.
Am o curiozitate...cand o sa iti gasesti persoana cu care o sa vrei sa te insori , si o sa vrei ca lumea draga tie sa iti fie alaturi , ce parere o sa ai despre nunta ta? Sunt 100% de acord ca ai dreptate , in unele cazuri.Si subliniez unele. Nu toate nuntile sunt cu "tarani". Si mitocanii si agramatii de care vb tu , nu sunt ceea ce inseamna cuvantul taran.Sunt doar epave ale societatii :) Parerea mea.
Trimiteți un comentariu